BERNILYHTY

bernilyhdyt

Bernilyhdyn syntyvaiheet on kerrottu Dollituotteen lyhyen historian yhteydessä.

Kuvan kaltaisen bernilyhdyn voit helposti ja näppärästi valmistaa myös itse. Tee-se-itse miehelle tai naiselle sen tekeminen ei ole vaikeaa eikä ylivoimaista. Tarvitset vain seuraavat raaka-aineet ja työkalut sekä jonkin verran aikaa. Esimerkiksi lakka- ja maalipintojen kuivumiseen kannattaa käyttää aikaa noin vuorokausi. Liimapinnat kuivuvat nopeammin. Pintojen kuivumisajat voit käyttää hyödyksi tekemällä sillä välin jotain muuta.

Raaka-aineet: puusepänlaatuista mäntylankkua, heijastamatonta lasia, ruostumatonta peltiä, sisalnarua, puuöljyä, lakkaa, maalia (musta, ruskea ja valkoinen), liimaa, kupu- ja uppokantaruuveja sekä kaksi koukkua. Lakka, liima ja maalit valitaan niin, että ne soveltuvat ulkokäyttöön. Tärpättiä ja talouspaperia tai pehmeitä kangasrättejä.

Työkalut: Oiko- ja tasohöylä, pyörösaha elikkäs sirkkeli, liimapuristimia, yläjyrsin, pora & terät, ruuvinväännin, tasohiomakone ja siihen hiontapaperia, sakset, peltileikkuri, pellinväännin, lakka- ja maalisiveltimet, mitta, suorakulma ja lasiveitsi.

Työohje:

Kanteen ja pohjaan tuleva puu höylätään (oiko+taso), sahataan ja liimataan levyksi, joka sitten höylätään määräpaksuuteen. Levyt sahataan kansi- ja pohjapaloiksi, joiden liimasaumat vahvistetaan ruuveilla. Palojen reunat ja lasien urat jyrsitään. Kanteen porataan aukko. Pohjaan tehdään syvennys etulasin nostamista varten. Kanteen ja pohjaan porataan reiät pystypuiden kiinnittämiseksi. Kansi ja pohja hiotaan ja lakataan vähintään kahteen kertaan. Sivellin pestään tärpätillä ja kuivataan joko talouspaperilla tai kangasrätillä.

Pystypuut sahataan höylätystä puusta hieman määräpaksuutta leveämmiksi ja sahapinnat höylätään lopulliseen paksuuteen. Jyrsitään reunat sekä lasien urat. Katkaistaan määräpituuteen. Hiotaan ja lakataan kuten kannet ja pohjat.

Pelti leikataan määrämittoihin ja taivutetaan -muotoon. Neiti D:n suosittelema kuppikoko on kilo, johon sopii mainiosti halkaisijaltaan joko 50 mm:n tai vaihtoehtoisesti 5 cm:n kilokynttilä. Paloihin porataan kiinnitysreiät.

Heijastamaton lasi leikataan uriin sopiviksi paloiksi, joihin maalataan bernikuviot.

Lasit sijoitetaan niitä varten jyrsittyihin uriin. Muut osat liitetään toisiinsa ruuveilla.

Sisalnaru öljytään ja leikataan pätkiksi, joiden päihin tehdään kiinnityslenkit. Narut kiinnitetään kanteen koukuilla.

Ja VOILA, bernilyhtysi on valmis!

Lyhdyn mitat: pohja/kansi 14,5 * 14,5 cm, puuosien kokonaiskorkeus liki 23,1 cm.